HomeMenneskerJobAdvokat løn: Hvor meget får en advokat i løn?

Advokat løn: Hvor meget får en advokat i løn?

Den gennemsnitlige løn for en advokat er 57.760 kr. Da beløbet er et gennemsnit, er der naturligvis flere forskellige ting, som kan påvirke lønnen i både den ene eller den anden retning. Som advokatfuldmægtig kan man forvente, at en advokatfuldmægtig løn vil starte et sted mellem 35.000 og 39.000 kroner, og efter nogle års erfaring kan man regne med at have et job, der er placeret blandt de bedst lønnede jobs i Danmark. 

Hvad tjener en advokat?

Efter tre år som advokatfuldmægtig kan man forvente en månedsløn på mindst 50.000 kroner før skat, som altså svarer til en forsikringsmægler løn. Med et advokat job kan man også være sikker på, at jo længere tid man har arbejdet og jo mere erfaring man her, des mere tjener man. En advokat timeløn vil typisk ligge mellem 1000 og 2.500 kroner – med den løninfo ved man også, hvad man skal forvente, hvis man står og skal bruge en advokat. 

Er en normal advokat løn højere end gennemsnitslønnen?

Startlønnen for en advokatfuldmægtig er tæt på den gennemsnitsløn i Danmark, som vi kender til. Vi har et lønniveau i Danmark, som er højere end mange andre lande – men hvad er gennemsnitslønnen i Danmark egentlig? Her er svaret, at man ved en gennemsnitlig løn tjener 43.487 kroner månedligt før skat – en gennemsnitsløn efter skat vil derfor være ca. 27.000 kroner.

Faktisk er en ejendomsmægler løn tæt på løngennemsnittet, da den ligger på 41.249 kroner før skat. Når man starter som advokat, er lønningen altså ikke den højeste løn ift. gennemsnittet – men allerede efter tre år som advokatfuldmægtig tjener man mere end gennemsnittet, som gør advokatjobbet til et af de godt betalte jobs og også et af de højest lønnede jobs i Danmark.

Ligesom det gælder for resten af de jobs, som indtjener de højeste lønninger i Danmark, kræver advokatjobbet mange timers arbejde og en lang og hård uddannelse – en arbejdsuge vil sjældent være under 50 timer og ofte over 60, så når man venter på din advokat løn efter skat, skal man gerne synes, at det hele giver mening og går op i en højere enhed. 

Ønsker man at blive ansat hos et af de største advokatfirmaer i Danmark, skal man også gerne kunne fremvise et karakterblad med gode karakterer.

Hvordan bliver man advokat?

Ønsker man at tage en advokat uddannelse, og står man med spørgesmålet ”hvordan bliver jeg advokat?” og ”hvad laver en advokat?”, kræver det som minimum 8 års uddannelse efter en afsluttet studentereksamen. Når man har afsluttet sin studentereksamen, skal man tage en treårig bacheloruddannelse efterfulgt af en toårig kandidatuddannelse.

Herefter skal man have tre år som advokatfuldmægtig på et advokatkontor eller hos en statsadvokat eller politifuldmægtig. Når de tre år er afsluttet venter en 1-årig advokatuddannelse, som er efterfulgt af en retsagsprøve.

Derefter kan man overveje, hvilken slags advokat man vil være – et eksempel kan være strafferetsadvokat. Man kan også undersøge en forsvarsadvokat løn eller anklager løn og finde ud af, om de forskellige lønninger taler for eller imod, at det er en vej, man skal gå.

Derudover kan man overveje, om man har en interesse for at hjælpe og rådgive privatpersoner og ex-partnere om f.eks. børn, bolig og penge og derfor bør blive familieadvokat. Familieadvokaten kan sidde med flere forskellige opgaver, så man kan få lov til at arbejde med mange af sine interesser samtidigt. 

Hvem tjener mest – advokat eller jurist?

Uanset om man er advokat eller jurist, vil en jura løn altid ligge højt placeret på djøf lønstatistik – så vælger man at arbejde som jurist i stedet for advokat, har man ikke et højst lønnet job, men bliver stadigvæk godt betalt.

Har man svært ved at se sig selv gennemføre en arbejdsuge på 50-60 timer og stræbe efter at blive en af Danmarks bedste advokater, kan man overveje at arbejde som jurist, når man har afsluttet sin bachelor- og kandidatuddannelse i jura på universitet. Så skal man ikke konkurrere med de mange andre advokater i Danmark. 

Hvad laver en jurist? 

En jurist kan som fuldmægtig behandle sager i blandt andet det offentlige samt fagforeninger – de opgaver, man arbejder med, afgøres af det sted, man arbejder. 

En advokat og jurist kan vejlede og rådgive på samme niveau, dog kan en jurist ikke repræsentere klienter i retten, som er den eneste væsentlige forskel på jurist og advokat og de opgaver, de udfører.

Startløn jurist

Overvejer man at starte på jurauddannelsen med det formål at uddanne sig som jurist, er det godt at kende til lønningerne – herunder alt fra timeløn til månedsløn. En jurist løn ligger gennemsnitligt på 40.356 kroner om måneden før skat, og timelønnen kan variere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments