Home Samfund Geografi Hvor mange lande er der i verden?

Hvor mange lande er der i verden?

Ifølge FN er der 195 lande i verden. Landene fordeler sig med 193 lande, der er medlem af FN, og 2 lande under observation. Derudover findes der også flere statsdannelser, der af FN ikke er anerkendt som egentlige lande. Reelt set findes der dog ikke et præcist svar på spørgsmålet, da forskellige lande og organisationer anerkender verdens lande på forskellig vis. Ydermere kan en liste over verdens lande også anses for værende kontroversiel, da der kan være stærke følelser forbundet med anerkendelsen af et land.

I det følgende tager vi udgangspunkt i FN’s liste over anerkendte lande i verden – altså en liste med i alt 195 lande på.

Liste over verdens lande

Herunder kan du se en liste over de lande, der er anerkendt af FN. Landene er listet i alfabetisk rækkefølge.

FN medlemslande

Afghanistan

Albanien

Algeriet

Andorra

Angola

Antigua og Barbuda

Argentina

Armenien

Australien

Aserbajdsjan

Bahamas

Bahrain

Bangladesh

Barbados

Belgien

Belize

Benin

Bhutan

Bolivia

Bosnien og Hercegovina

Botswana

Brasilien

Brunei

Bulgarien

Burkina Faso

Burundi

Cambodia

Cameroun

Canada

Centrale Afrikanske Republik

Chile

Colombia

Comorerne

Congo

Costa Rica

Cuba

Cypern

Danmark

Den Demokratiske Republik Congo

Den Dominikanske Republik

Djibouti

Dominica

Ecuador

Egypten

El Salvador

Elfenbenskysten

Eritrea

Estland

Eswatini

Etiopien

Fiji

Filippinerne

Finland

Forenede Arabiske Emirater

Frankrig

Gabon

Gambia

Georgien

Ghana

Grenada

Grækenland

Guatemala

Guinea

Guinea-Bissau

Guyana

Haiti

Holland

Honduras

Hviderusland

Indien

Indonesien

Irak

Iran

Irland

Island

Israel

Italien

Jamaica

Japan

Jordan

Kap Verde

Kasakhstan

Kenya

Kina

Kirgisistan

Kiribati

Kroatien

Kuwait

Laos

Letland

Lesotho

Libanon

Liberia

Libyen

Liechtenstein

Litauen

Luxembourg

Madagaskar

Malawi

Malaysia

Maldiverne

Mali

Malta

Marshall-øerne

Mauretanien

Mauritius

Mexico

Mikronesien

Moldova

Monaco

Mongoliet

Montenegro

Marokko

Mozambique

Myanmar

Namibia

Nauru

Nepal

New Zealand

Nicaragua

Niger

Nigeria

Nordkorea

Nordmakedonien

Norge

Oman

Pakistan

Palau

Panama

Papua Ny Guinea

Paraguay

Peru

Polen

Portugal

Qatar

Rumænien

Rusland

Rwanda

Saint Kitts og Nevis

Saint Lucia

Saint Vincent og Grenadinerne

Samoa

San Marino

Sao Tomé og Principe

Saudi-Arabien

Schweiz

Senegal

Serbien

Seychellerne

Sierra Leone

Singapore

Slovakiet

Slovenien

Salomonøerne

Somalia

Storbritannien

Sydafrika

Sydkorea

Sydsudan

Spanien

Sri Lanka

Sudan

Surinam

Sverige

Syrien

Tadsjikistan

Tanzania

Tchad

Thailand

Tjekkiet

Timor-Leste

Togo

Tonga

Trinidad og Tobago

Tunesien

Turkmenistan

Tuvalu

Tyrkiet

Tyskland

Uganda

Ukraine

Ungarn

Uruguay

USA

Usbekistan

Vanuatu

Venezuela

Vietnam

Yemen

Zambia

Zimbabwe

Østrig

Ækvatorialguinea

Lande under observation

De 193 lande under FN udgør størstedelen af lande i verden. Der er imidlertid også to lande, der er under observation af FN:

Palæstina

Vatikanstaten

Når et land har observatørstatus hos FN, betyder det, at landet er anerkendt af FN, og at landet har flere af de samme rettigheder, som gælder for medlemslandene. Der er dog nogle væsentlige forskelle; bl.a. kan lande under observationer ikke deltage i afstemninger under FN-regi.

Øvrige statsdannelser

Udover de i alt 195 lande er der også øvrige statsdannelser, som FN ikke har anerkendt som lande. Det kan f.eks. være løsrevne stater eller lignende, og ofte er disse opstået i forbindelse med tidligere eller igangværende krige, borgerkrige eller lignende. Andre eksempler på statsdannelser eller selvstændige territorier findes også på flere øer rundt omkring i verden.

Hvor mange lande i verden afhænger af definitioner

Hvad er et land? Det kan der være forskellige definitioner af. Den typiske definition er, at et land er ”et geografisk afgrænset område, der udgør en selvstændig politisk enhed”. Et land er altså omkranset af en landegrænse, og har sit eget politiske system.

En stat kan også være et land – men behøver ikke at være det. Et eksempel herpå er staterne i USA. Disse er ikke selvstændige lande, da de ikke udgør en selvstændig politisk enhed, men tilhører den samlede politiske enhed kendt som USA. Omvendt består den danske stat af flere lande (Danmark, Grønland og Færøerne).

Ovenstående er den typiske definition af et land, og det er også denne definition, der som udgangspunkt lægger til grund for antallet af lande i verden set med FN-briller. Ændres der på definitionen, vil der imidlertid naturligt nok også blive ændret på antallet af lande, og derfor vil antallet af lande også kunne variere afhængigt af hvilken definition, der bruges.

Bliver der flere eller færre lande i verden?

Set over tid er der blevet flere og flere lande i verden. Går vi tilbage til år 500, vil landkortet f.eks. se markant anderledes ud, end det gør i dag. Dengang var kontinenterne Nord- og Sydamerika samt Afrika stort set ikke opdelt, og kun Syd- og Vesteuropa samt Asien havde mere end 10 lande hver.

Først omkring år 1800 begynder verdenskortet at ligne det, vi kender fra i dag, og vi skal faktisk helt frem til år 1900, før Afrika og Amerika har nogenlunde samme landegrænser som i dag. Siden da har Afrika været præget af forskellige krige, og har derfor mere eller mindre konstant været udsat for skiftende landegrænser.

Hvor mange lande i verden i fremtiden?

Som Storm P sagde, så er det svært at spå – især om fremtiden. Bruger vi historien til at komme med et bud på fremtiden, tyder det på, at der kun kommer flere lande i verden med tiden. Det er et land som Sydsudan et godt eksempel på. Landet blev adskilt fra det øvrige Sudan i 2011.

Samtidig med, at der bliver flere og flere lande, er der imidlertid også blevet flere og flere fællesskaber. Det skyldes i høj grad, at mindre lande vurderer, at de er nødt til at stå sammen for at have en stemme i et globalt samfund. Et oplagt eksempel herpå er Den Europæiske Union; EU.

Sydsudan og EU er blot to eksempler på en tendens, der har tegnet sig længe – flere lande og flere fællesskaber. Og sådan fortsætter det med stor sandsynlighed også i fremtiden.

I videoen herunder kan du få et overblik over hvor mange lande, der er i verden. Her er der også mange gode eksemler – blandt andet eksemplet med Danmark, Grønland og Færøerne, men også Storbritannien, Kosovo og mange andre spændende eksempler. Særligt Kosovo kan være lidt af en “varm kartoffel”, da der er stor uenighed om, hvorvidt Kosovo skal anerkendes som et selvstændigt land eller ej. Det kan du se meget mere om i videoen her.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments