Ifølge FN er der 195 lande i verden. Landene fordeler sig med 193 lande, der er medlem af FN, og 2 lande under observation. Derudover findes der også flere statsdannelser, der af FN ikke er anerkendt som egentlige lande. Reelt set findes der dog ikke et præcist svar på spørgsmålet, da forskellige lande og organisationer anerkender verdens lande på forskellig vis. Ydermere kan en liste over verdens lande også anses for værende kontroversiel, da der kan være stærke følelser forbundet med anerkendelsen af et land.
I det følgende tager vi udgangspunkt i FN’s liste over anerkendte lande i verden – altså en liste med i alt 195 lande på.
Oversigt:
Liste over verdens lande
Herunder kan du se en liste over de lande, der er anerkendt af FN. Landene er listet i alfabetisk rækkefølge.
FN medlemslande
Afghanistan
Albanien
Algeriet
Andorra
Angola
Antigua og Barbuda
Argentina
Armenien
Australien
Aserbajdsjan
Bahamas
Bahrain
Bangladesh
Barbados
Belgien
Belize
Benin
Bhutan
Bolivia
Bosnien og Hercegovina
Botswana
Brasilien
Brunei
Bulgarien
Burkina Faso
Burundi
Cambodia
Cameroun
Canada
Centrale Afrikanske Republik
Chile
Colombia
Comorerne
Congo
Costa Rica
Cuba
Cypern
Danmark
Den Demokratiske Republik Congo
Den Dominikanske Republik
Djibouti
Dominica
Ecuador
Egypten
El Salvador
Elfenbenskysten
Eritrea
Estland
Eswatini
Etiopien
Fiji
Filippinerne
Finland
Forenede Arabiske Emirater
Frankrig
Gabon
Gambia
Georgien
Ghana
Grenada
Grækenland
Guatemala
Guinea
Guinea-Bissau
Guyana
Haiti
Holland
Honduras
Hviderusland
Indien
Indonesien
Irak
Iran
Irland
Island
Israel
Italien
Jamaica
Japan
Jordan
Kap Verde
Kasakhstan
Kenya
Kina
Kirgisistan
Kiribati
Kroatien
Kuwait
Laos
Letland
Lesotho
Libanon
Liberia
Libyen
Liechtenstein
Litauen
Luxembourg
Madagaskar
Malawi
Malaysia
Maldiverne
Mali
Malta
Marshall-øerne
Mauretanien
Mauritius
Mexico
Mikronesien
Moldova
Monaco
Mongoliet
Montenegro
Marokko
Mozambique
Myanmar
Namibia
Nauru
Nepal
New Zealand
Nicaragua
Niger
Nigeria
Nordkorea
Nordmakedonien
Norge
Oman
Pakistan
Palau
Panama
Papua Ny Guinea
Paraguay
Peru
Polen
Portugal
Qatar
Rumænien
Rusland
Rwanda
Saint Kitts og Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent og Grenadinerne
Samoa
San Marino
Sao Tomé og Principe
Saudi-Arabien
Schweiz
Senegal
Serbien
Seychellerne
Sierra Leone
Singapore
Slovakiet
Slovenien
Salomonøerne
Somalia
Storbritannien
Sydafrika
Sydkorea
Sydsudan
Spanien
Sri Lanka
Sudan
Surinam
Sverige
Syrien
Tadsjikistan
Tanzania
Tchad
Thailand
Tjekkiet
Timor-Leste
Togo
Tonga
Trinidad og Tobago
Tunesien
Turkmenistan
Tuvalu
Tyrkiet
Tyskland
Uganda
Ukraine
Ungarn
Uruguay
USA
Usbekistan
Vanuatu
Venezuela
Vietnam
Yemen
Zambia
Zimbabwe
Østrig
Ækvatorialguinea
Lande under observation
De 193 lande under FN udgør størstedelen af lande i verden. Der er imidlertid også to lande, der er under observation af FN:
Palæstina
Vatikanstaten
Når et land har observatørstatus hos FN, betyder det, at landet er anerkendt af FN, og at landet har flere af de samme rettigheder, som gælder for medlemslandene. Der er dog nogle væsentlige forskelle; bl.a. kan lande under observationer ikke deltage i afstemninger under FN-regi.
Øvrige statsdannelser
Udover de i alt 195 lande er der også øvrige statsdannelser, som FN ikke har anerkendt som lande. Det kan f.eks. være løsrevne stater eller lignende, og ofte er disse opstået i forbindelse med tidligere eller igangværende krige, borgerkrige eller lignende. Andre eksempler på statsdannelser eller selvstændige territorier findes også på flere øer rundt omkring i verden.
Hvor mange lande i verden afhænger af definitioner
Hvad er et land? Det kan der være forskellige definitioner af. Den typiske definition er, at et land er ”et geografisk afgrænset område, der udgør en selvstændig politisk enhed”. Et land er altså omkranset af en landegrænse, og har sit eget politiske system.
En stat kan også være et land – men behøver ikke at være det. Et eksempel herpå er staterne i USA. Disse er ikke selvstændige lande, da de ikke udgør en selvstændig politisk enhed, men tilhører den samlede politiske enhed kendt som USA. Omvendt består den danske stat af flere lande (Danmark, Grønland og Færøerne).
Ovenstående er den typiske definition af et land, og det er også denne definition, der som udgangspunkt lægger til grund for antallet af lande i verden set med FN-briller. Ændres der på definitionen, vil der imidlertid naturligt nok også blive ændret på antallet af lande, og derfor vil antallet af lande også kunne variere afhængigt af hvilken definition, der bruges.
Bliver der flere eller færre lande i verden?
Set over tid er der blevet flere og flere lande i verden. Går vi tilbage til år 500, vil landkortet f.eks. se markant anderledes ud, end det gør i dag. Dengang var kontinenterne Nord- og Sydamerika samt Afrika stort set ikke opdelt, og kun Syd- og Vesteuropa samt Asien havde mere end 10 lande hver.
Først omkring år 1800 begynder verdenskortet at ligne det, vi kender fra i dag, og vi skal faktisk helt frem til år 1900, før Afrika og Amerika har nogenlunde samme landegrænser som i dag. Siden da har Afrika været præget af forskellige krige, og har derfor mere eller mindre konstant været udsat for skiftende landegrænser.
Hvor mange lande i verden i fremtiden?
Som Storm P sagde, så er det svært at spå – især om fremtiden. Bruger vi historien til at komme med et bud på fremtiden, tyder det på, at der kun kommer flere lande i verden med tiden. Det er et land som Sydsudan et godt eksempel på. Landet blev adskilt fra det øvrige Sudan i 2011.
Samtidig med, at der bliver flere og flere lande, er der imidlertid også blevet flere og flere fællesskaber. Det skyldes i høj grad, at mindre lande vurderer, at de er nødt til at stå sammen for at have en stemme i et globalt samfund. Et oplagt eksempel herpå er Den Europæiske Union; EU.
Sydsudan og EU er blot to eksempler på en tendens, der har tegnet sig længe – flere lande og flere fællesskaber. Og sådan fortsætter det med stor sandsynlighed også i fremtiden.
I videoen herunder kan du få et overblik over hvor mange lande, der er i verden. Her er der også mange gode eksemler – blandt andet eksemplet med Danmark, Grønland og Færøerne, men også Storbritannien, Kosovo og mange andre spændende eksempler. Særligt Kosovo kan være lidt af en “varm kartoffel”, da der er stor uenighed om, hvorvidt Kosovo skal anerkendes som et selvstændigt land eller ej. Det kan du se meget mere om i videoen her.