Håndbold blev opfundet i 1897 af danskeren Rasmus Nicolaj Ernst. Ernst var ansat som lærer på Borger- og Kommuneskolen i Nyborg, og det var her, at han introducerede et nyt spil for sine elever. Spillet kaldte han for håndbold.
Ernst var imidlertid ikke ene om idéen til håndbold. Allerede året efter begyndte en skolelærer i Ordrup at spille et lignede spil med sine elever. Denne skolelærer hed Holger Nielsen, og spillet blev beskrevet som ”et Spil med hænderne, Haandbold, som kunde spilles på en mindre Plads, for eksempel i en Skolegaard”.
Oversigt:
Ernst og Nielsen mødes
I 1905 beslutter Ernst sig for at flytte fra Nyborg til Helsingør. Han tager sin nyopfundne sportsgren med sig, og introducerer sportsgrenen på Helsingør Højere Almenskole, hvor han har fået arbejde. Helsingør ligger som bekendt tæt på Ordrup, og det varer ikke længe, før de to håndboldopfindere hører om hinanden.
Ordrup Latin- og Realskole sender en udfordring til Helsingør Højere Almenskole om at mødes i en indbyrdes håndboldkamp Nielsen i spidsen for førstnævnte og Ernst for sidstnævnte. Kampen gennemføres i 1907, men der er tilsyneladende stor forvirring omkring reglerne, da Ernst og Nielsens regler ikke er ens. Håndboldkampen ender med en sejr til Ordrup på 21-0; muligvis fordi der spilles efter Ordrups og Nielsens regler – et regelsæt, som Holger Nielsen havde skrevet året inden i 1906.
Herefter var håndbolden født.
Historisk anekdote fra kampen
Kampen mellem Ordrup Latin- og Realskole og Helsingør Højere Almenskole er i øvrigt kendt for at have været mere eller mindre livsfarlig for fløjspillerne. Årsagen var, at der stak jernstivere ud i salen fra et sted i væggen, og løb en af spillerne ind i en af disse jernstivere, risikerede spilleren at få kappet hovedet af. Om årsagen til Helsingørs sviende nederlag skyldtes denne ”hjemmebanefordel” til Ordrup, melder historien ikke noget om.
Håndbold bliver populært – særligt i Tyskland
Efterfølgende begynder det at tage fart. Håndbold udbredes både i Danmark, men også udenfor landets grænser. Det gælder særligt syd for grænsen, hvor vores tyske naboer tager spillet til sig i stor stil. Her sætter man håndbold ”i system” med turneringer, og spillet foregår for det meste udendørs. Berlin afholder det første verdensmesterskab i håndbold i 1938, og allerede to år inden er håndbold med på programmet til OL – igen som et udendørsspil med 11 spillere på banen fra hvert hold (i modsætning til 7 i dag).
Håndbold i Danmark i dag
I dag er Danmark stadig anerkendt af resten af verden som landet, hvor håndbold blev opfundet. Og Danmark er da også en vaskeægte håndboldnation – både på amatørplan og professionelt niveau.
Håndbold er den femtestørste sportsgren i Danmark målt på antallet af klubmedlemmer; kun overgået af fodbold, gymnastik, svømning og golf. Der er ca. 100.000 medlemmer i de danske håndboldklubber.
Samtidig er håndbold også lidt af en folkesport i Danmark. Når de danske herre- og kvindelandshold spiller med til OL, VM og EM, tiltrækker de danske kampe normalt rigtig mange tilskuere – både i sportshallerne og hjemme foran TV-skærmen.
Det skyldes i høj grad også, at de danske håndboldlandshold er blandt verdens bedste landshold. Både kvinde- og herrelandsholdet har leveret store præstationer gennem de seneste år. Først var kvindelandsholdet igennem en gylden periode fra 1990’erne og frem til EM 2004, hvor det blev til flere EM-, VM- og OL-titler. Herefter var det som om, at det danske herrelandshold tog over, og de har siden da også præsteret at vinde både EM, VM og OL.
Facts om håndbold
Der er sket meget med håndboldreglerne, siden disse blev nedskrevet første gang i 1906. I dag spilles håndbold på en indendørsbane, der måler 40 x 20 meter. Banen er delt op i to ender, der er ens. Disse adskilles af en midterlinje. I hver ende er placeret et håndboldmål. Foran målet er der et målfelt, en målvogtergrænselinje, en målcirkel, en straffekastlinje og en frikastlinje.
Håndbold spilles af to hold, der hver har 7 spillere på banen – som oftest 6 markspillere og 1 målvogter. Spillet går ud på, at holdene skal score så mange mål som muligt i modstanderens mål. Det hold, der scorer flest mål i løbet af en kamp, vinder. Scorer holdene lige mange mål, ender kampen uafgjort. Kampen har en varighed af 60 min., og er delt op i to halvlege af hver 30 min.
Til at styre kampens gang er der en håndbolddommer. Dommerens opgave er at sørge for, at kampen afvikles efter gældende regler. Du kan se mere om håndboldregler i videoen herunder.